• Kim Vervuurt

Wanneer angst en bezorgdheid kunnen zorgen voor meer onrust

Een moeder komt bij mij met haar zoontje van 8 weken oud. Hij slaapt 's nachts wel, maar overdag erg weinig en alleen wanneer hij bij moeder op de borst ligt. Moeder komt nergens meer aan toe, kan niet meer douchen, eten enzovoort. Haar zoontje wordt ook alleen maar onrustiger en is heel schrikkerig in zijn bewegingen, hij kijkt veelal zorgelijk en niet uitgerust uit zijn oogjes. Moeder moet over een paar weken weer aan het werk en ze weet niet hoe het dan zal gaan. Dat hangt als een zwaard boven haar hoofd.


Wanneer ik doorvraag naar de zwangerschap, komt er steeds meer naar voren. Ze vertelt dat ze tijdens de zwangerschap het HELLP-syndroom heeft gehad en dat ze daar behoorlijk ziek van is geweest. Ook moest haar zoontje daarom eerder gehaald worden. Moeder begint te huilen wanneer ze het vertelt. Ze schrikt eigenlijk een beetje van haar eigen reactie, omdat ze het voor haar gevoel al wel achter zich had gelaten. Nu merkt ze dat het haar toch best hoog zit. Wanneer ik vraag hoe hun dag er gemiddeld genomen uit ziet, geeft moeder aan dat dit nog erg wisselend is. Er zit totaal nog geen regelmaat in. Ik vraag waar ze haar zoontje overdag te slapen legt. Moeder antwoordt dat ze hem dan in de box zonder dekentje te slapen legt, maar dat ze ook wel ziet dat hij bij elk geluidje van schrik zijn armpjes in de lucht gooit en begint te huilen.

Wanneer ik vraag of het dan niet prettiger is voor hem om hem op zijn eigen kamertje te leggen in alle rust en strak ingestopt onder zijn dekentje, zegt moeder dat ze bang is om hem apart te slapen te leggen, omdat ze hem dan minder goed in de gaten kan houden. Moeder ziet in dat ze hem grotendeels voor haar eigen gemoedsrust dicht bij zich wil houden, maar dat ze er nu na 2 maanden wel tegenaan loopt dat hij een onrustige baby is die niet slaapt overdag en snel overprikkeld is. Op deze manier komt ze zelf ook nergens meer aan toe.


Mijn advies aan moeder aan de hand van het PrikkelProofPlan


Het is belangrijk dat moeder haar baby de rust (rustig kamertje), begrenzing (strak onder dekentje) en regelmaat leert geven die hij nodig heeft. Knuffelen en aanraken is heel belangrijk, maar het is net zo belangrijk dat je je baby soms even de rust geeft die hij ook nodig heeft. Ook de heftige wending aan het einde van haar zwangerschap, speelde bij deze moeder toch nog een grote rol. Deze hebben ook extra zorgen en onrust veroorzaakt. En hebben ook zeker een weerslag op de eerste maanden nadat je baby is geboren. Dit zijn omstandigheden waar niemand iets aan kan doen, maar het is goed om te erkennen dat het er mag zijn. Aan de hand van het dagoverzicht en het weekplan uit het boek: PrikkelProofPlan hebben vader en moeder thuis zelf voor de rust en regelmaat kunnen zorgen waar het hele gezin zo een ontzettende behoefte aan had. Na een week had ik een telefonische afspraak met moeder en gaf ze aan dat het vooral bij haar veel moeite had gekost om hem op zijn eigen kamertje te slapen te leggen, maar toen ze zag dat hij veel beter ging slapen, was dat de bevestiging die ze nodig had. Elke dag ging het een stukje beter en makkelijker en zag ze ook aan haar zoontje dat hij veel meer tevreden was. Moeder kwam nu eindelijk meer aan haar eigen rust toe en had af en toe ook even een momentje voor haar zelf.


#huilbaby #baby #moeder #moederschap #vader #ouderschap #prikkelproofplan #huilen #slapen #ouders #zwanger #kraamtijd #rustenregelmaat #prikkels #huilbabycoach #coach #swpuitgeverij #prikkelproofplan.com #ziekenhuis #huisarts #kraamzorg #GGD #kinderdagverblijf45 keer bekeken0 reacties